Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Προγράφεται η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη | Παρασκευή 8 Μάρτη 2002

Η βάση της Κυνοσούρας χαρακτηρίστηκε αρχαιολογική ζώνη σαν την... Ακρόπολη!
Το τέλος της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έχει προδιαγράψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ! «Ανακάλυψε» ότι η βάση της Κυνοσούρας Σαλαμίνας, δηλαδή ο βασικός κρίκος της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, αποτελεί αρχαιολογική ζώνη και μάλιστα τύπου Α - δηλαδή σαν να είναι ο βράχος της Ακρόπολης - επειδή απέχει από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων περίπου 2,5 χιλιόμετρα!
Αυτά τα «παράξενα» περιέχονται σε απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου, για την οποία -αν και έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης από τις 26.10.2001 (ΦΕΚ 1459)- ουδέποτε ενημερώθηκαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης ακόμα και στις 28 Φλεβάρη, οπότε συναντήθηκε με σωματεία της Ζώνης και φορείς, διατεινόταν ότι η λειτουργία της Ζώνης έχει εξασφαλιστεί μέχρι το 2030 και μίλησε για έργα υποδομής (πλωτές γέφυρες) στην Κυνοσούρα! Την ανακολουθία λόγων και έργων της κυβέρνησης κατήγγειλαν χτες το μεσημέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο Πειραιά οι εκπρόσωποι των σωματείων της Ζώνης και των εργοδοτικών Ενώσεων, οι οποίοι νωρίτερα είχαν κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στο ΥΕΝ.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ιω. Πουντίδης ξεκαθάρισε πρώτα ότι «κανείς δεν είναι αδιάφορος από μας απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά και το περιβάλλον. Εμείς πρωτοστατούμε να παίρνονται μέτρα σε όποιες επιχειρήσεις ρυπαίνουν. Εμείς, με συνεχείς διαμαρτυρίες μας, έχουμε ζητήσει να σταματήσει η εγκατάλειψη του Τύμβου και της γύρω περιοχής που αποτελούν έναν απέραντο σκουπιδότοπο σε στεριά και θάλασσα, με ναυάγια, σκουριασμένα παροπλισμένα πλοία. Απαιτήσαμε να γίνει ένα σωστό μνημείο για μας και τα παιδιά μας. Οσο για την Κυνοσούρα, δεν υπάρχει έστω κάποια ένδειξη ότι είναι αρχαιολογικός χώρος. Είναι κατασκαμμένη, έχει λατομεία, ανοίχτηκε δρόμος, όμως ποτέ δεν υπήρξε αρχαιολογικό εύρημα». Υπογράμμισε δε ότι η υπουργική απόφαση «φωτογραφίζει» αξιώσεις του Ταβουλάρη ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Ελευσίνας και των αγοραστών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Ο γραμματέας της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Αγ. Πλατής σημείωσε ότι αν σταματήσουν οι εργασίες στην Κυνοσούρα όπου εκεί εκτελούνται αποκλειστικά αμμοβολές, υδροβολές, καθαρισμοί και βαφές, τότε δε θα έχει λόγο ύπαρξης και η υπόλοιπη Ζώνη. Ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Αμμοβολιστών Ι.Δεληγιάννης συμπλήρωσε, ότι αν ενεργοποιηθεί η απόφαση, τότε Ζώνη τέλος. Ανακοινώθηκε ακόμα ότι την ερχόμενη Τρίτη στις 2 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ζώνη στο Πέραμα, τις επόμενες μέρες θα γίνει διάβημα στον πρωθυπουργό και θα ακολουθήσουν και άλλες μορφές πάλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου