Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Καταχρεωμένοι οι Δήμοι και πλήθος τα λαϊκά προβλήματα | Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003

Από την επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στην Πυροσβεστική
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία, με κυρίαρχο αυτό της διογκωμένης ανεργίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων με την ΓΓ του ΚΚΕ. Η απονέκρωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος που αιμοδοτούσε με χιλιάδες θέσεις εργασίας το νησί, η παράδοση ακόμα και του Ναυστάθμου στους υπεργολάβους ιδιώτες, έπληξαν τον εργατόκοσμο της Σαλαμίνας και εκτίναξαν την ανεργία στα ύψη, με αποτέλεσμα σήμερα να ξεπερνάει το 25%.
Οι κάτοικοι του νησιού κατήγγειλαν ότι η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική τούς έχει θέσει στο περιθώριο. Την καθημερινότητα των 35.000 μόνιμων κατοίκων, αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων παραθεριστών του καλοκαιριού από τις εργατογειτονιές της Δυτικής κυρίως Αττικής, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο η έλλειψη βασικών υποδομών στην ύδρευση και την αποχέτευση, αλλά και το ανύπαρκτο ουσιαστικά οδικό δίκτυο στο νησί. Η ακριβή για εργαζόμενους και επισκέπτες ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Πέραμα και η διαρκής επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα λύματα του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας συμπληρώνουν την εικόνα για τη σημερινή κατάσταση του νησιού.

«Η Σαλαμίνα είναι εγκαταλειμμένη από κάθε κυβερνητική φροντίδα», θα επισημάνει ο Ευάγγελος Αγαπίου, δήμαρχος Σαλαμίνας κατά την επίσκεψή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στο δημαρχείο της πόλης. Αναφέρθηκε στο τεράστιο χρέος του Δήμου που ξεπερνά τα 5,5 δισ. δραχμές, από τα οποία 1,1 δισ. δραχμές στην ΕΥΔΑΠ, η οποία μάλιστα προχώρησε σε δέσμευση μέσω της εφορίας των μισθών των υπαλλήλων του Δήμου. Την αγανάκτησή τους για το ζήτημα αυτό, αλλά και για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η κυβέρνηση εξέφρασαν και οι εργαζόμενοι του Δήμου στη συνάντηση που είχαν με την ΓΓ του ΚΚΕ.
Κατά τ' άλλα, τα έργα υποδομής είναι ανύπαρκτα στο νησί, όπως και το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ η ύδρευση σε πολλά σημεία γίνεται ακόμα με βυτία. Ανεπαρκές για να καλύψει τους 300.000 παραθεριστές κάθε καλοκαίρι, είναι και το οδικό δίκτυο του νησιού. Αυτή τη στιγμή όμως μέγιστο κίνδυνο για τη μόλυνση των ακτών της Σαλαμίνας αποτελούν οι 20 με 25 χιλιάδες τόνοι λυμματολάσπης που συσσωρεύονται στη γειτονική Ψυττάλεια, μετά το κλείσιμο της χωματερής των Ανω Λιοσίων, αν κάποια στιγμή τα λύματα αυτά καταλήξουν στη θάλασσα. Παράλληλα, ο δήμαρχος Σαλαμίνας επισήμανε τη μεγάλη ανεργία, που μαστίζει τους κατοίκους του νησιού, αφού «οι πόρτες του ναυστάθμου της Ψυττάλειας και της Ρεβυθούσας είναι κλειστές για τους Σαλαμινιώτες, ενώ η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος ψυχορραγεί».
Σχετικά η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε στους εργαζόμενους ότι αυτά που γίνονται σε βάρος τους είναι η εξειδίκευση της αντεργατικής πολιτικής στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είμαστε, τόνισε, υπέρ της μόνιμης και σταθερής απασχόλησης. Την Τοπική Αυτοδιοίκηση τη βλέπουν σαν θεσμό που θα βοηθήσει να περάσουν προς τα κάτω οι κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης ή των Βρυξελλών κι ανάμεσα σε αυτές κι η μερική απασχόληση.
Αναφερόμενη στην επισήμανση για τις πολλές πυρκαγιές που κατακαίουν το νησί, την υπερβολική καθυστέρηση που παρατηρείται στην ένταξη πολλών περιοχών του νησιού στο σχέδιο Α΄ και Β΄ Ζώνης Κατοικίας, καθώς και τα τεράστια πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν όσοι έχτισαν σε έκταση που σήμερα θεωρείται δασική, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα πει:
Δεν πρέπει να χτυπηθούν οι άνθρωποι που έφτιαξαν ένα σπίτι, τα λαϊκά στρώματα. Χρειάζεται πρόγραμμα λαϊκής στέγης και τουρισμού. Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να συνδυαστεί και με την ανάγκη για λαϊκή στέγη. Οι λαϊκές κατοικίες πρέπει να προστατευτούν και παράλληλα να μπει τέλος στην παράνομη δόμηση.
Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση επισήμανε στην Αλέκα Παπαρήγα, κατά την επίσκεψή της στο Δήμο Αμπελακίων, και ο Δήμαρχος Στυλιανός Γκίνης. Παράλληλα, επισήμανε και το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας και της εγκατάλειψης του νησιού, ενώ ανέφερε, χαρακτηριστικά πως «σήμερα ο τύμβος των Σαλαμινομάχων ανήκει σε ιδιωτική εταιρία».
Στη συνέχεια, η Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπου οι εποχιακοί δασοπυροσβέστες διαμαρτυρήθηκαν για την αβεβαιότητα ως προς το μέλλον της απασχόλησής τους, στην οποία τούς επιβάλλει το κράτος, αλλά και για την οφειλή δεδουλευμένων τους από το 2001.
Στο Κέντρο Υγείας που επισκέφτηκε λίγο αργότερα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τις ελλείψεις σε ασθενοφόρα και σε προσωπικό καθαριότητας. Πράγμα που έδωσε την ευκαιρία στην Αλ. Παπαρήγα, εκτός των άλλων, να τονίσει πως Κέντρα Υγείας πρέπει να αποτελέσουν θεμέλιο της πρόληψης και της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με ενιαίες, ίσες, δωρεάν υπηρεσίες σε όλους.
Τέλος, κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων επισήμαναν τη μεγάλη αύξηση των τιμών των εισιτηρίων των πλοίων και την ανάγκη δημιουργίας ζεύξης του νησιού με το Πέραμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου