Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

«Σαλαμινομαχίες»... στα ρηχά | Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2006

Το SLOPS φλέγεται στην «αυλή» του αρχαιολογικού χώρου, το 2000. Το ΥΠΠΟ εξακολουθεί να μιλά για «προστασία του περιβάλλοντος»
Συνεχίζεται ο «καυγάς» μεταξύ του νομάρχη Πειραιά, Γ. Μίχα (ΠΑΣΟΚ) και του ΓΓ του ΥΠΠΟ, Χ. Ζαχόπουλου, για το γλυπτό που τοποθέτησε η νομαρχία στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων.
Ο νομάρχης επιδίδεται σε προεκλογικό εντυπωσιασμό, κατά παράβαση του αρχαιολογικού νόμου, και η ηγεσία του ΥΠΠΟ προσπαθεί να καλύψει τις βαρύτατες ευθύνες της για την υποβάθμιση της περιοχής. «Με την τοποθέτηση του σύγχρονου γλυπτού στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου διαπράχτηκε παρανομία, διότι σε χώρο, που έχει κηρυχτεί ως αδόμητη Ζώνη Α' απολύτου προστασίας, καμμία ενέργεια δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει εκδοθεί άδεια από το ΥΠΠΟ. Η Νομαρχία Πειραιά, αυθαιρέτως και παρανόμως, προέβη στην τοποθέτηση του γλυπτού», απαντά το ΥΠΠΟ σε σχετικά δημοσιεύματα. Παραθέτει τη σχετική αλληλογραφία της ΚΣΤ' Εφορείας Αρχαιοτήτων και τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για απομάκρυνση του γλυπτού. Και καταλήγει με την εντολή του ΓΓ του ΥΠΠΟ «να κινηθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, που εκκρεμεί από το 1994, αφού αυτό δεν κατέστη δυνατό»! Γιατί χρειάστηκε τόση φασαρία για να δοθεί αυτή η εντολή;
Η ανακοίνωση αναφέρεται και στη λειτουργία πλωτής εγκατάστασης επεξεργασίας υγρών αποβλήτων των πλοίων (SLOPS), με άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και ότι ο νομάρχης χρησιμοποιεί αυτή την απαράδεκτη απόφαση ως επιχείρημα κατά του ΥΠΠΟ.

Το ΥΠΠΟ εκτιμά ότι «πρόκειται για έργο επιβεβλημένο από την εθνική αλλά και κοινοτική νομοθεσία και η λειτουργία της εταιρείας υπόκειται σε διεθνείς κανόνες (...) Η οριστική θέση ελλιμενισμού στη βόρεια πλευρά της Κυνόσουρας, σε απόσταση ενός χλμ από τον "τύμβο των Σαλαμινομάχων" είχε παραχωρηθεί από τον ΟΛΠ ΑΕ το 2000», ενώ ο διαχωριστήρας και η γεννήτρια είναι εγκαταστημένα εκεί από το 1993 (...) και «η εταιρεία HELLENIC SLOPS ΑΕ είχε λάβει άδειες (...) Το ΚΑΣ γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου (...)».
Θυμίζουμε: 1) Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ ήταν 7 υπέρ, 5 κατά, άρα τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. 2) Η συνέχιση της επικίνδυνης εγκατάστασης στην Κυνόσουρα γίνεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού θαλάσσιου χώρου, 140μ. από την ακτή, που επίσης είναι αρχαιολογική, προστατευμένη Ζώνη Α'. 3) Η HELLENIC SLOPS AE είναι «μετεξέλιξη» της HELLENIC SLOPS - PERIVALLODOLOGIKI AE, στην οποία ανήκε το «σαπάκι», που στο ίδιο σημείο, στις 15/6/2000, τινάχτηκε στον αέρα «δολοφονώντας» τον 23χρονο ναυτεργάτη Βλάση Βλασόπουλο. 4) Κατά της άδειας τάχθηκαν η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά. 5) Ο Χρ. Ζαχόπουλος, όμως, σε εκείνη τη συνεδρίαση του ΚΑΣ μιλούσε για «συμβολή στη βελτίωση του περιβάλλοντος»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου