Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Οι Σαλαμινομάχοι... και τα ναυπηγεία | Σάββατο 4 Αυγούστου 2001

Η αρχαία προβλήτα όπως φαίνεται σήμερα στην Κυνόσουρα
Στο πλέον γνωστό «μνημείο» εγκατάλειψης, αδιαφορίας και κυνισμού έναντι της Ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του τόπου, στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας, αποφάσισε να επέμβει, έστω και «δειλά», η Αρχαιολογική Υπηρεσία, κηρύσσοντας την περιοχή Α' Ζώνη προστασίας (αδόμητη) και επεκτείνοντας την κήρυξη και στη θάλασσα, στα Αμπελάκια.
Ως γνωστόν, επίκεντρο του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου είναι ο ταλαίπωρος Τύμβος των Σαλαμινομάχων, το γήπεδο του οποίου είναι ιδιοκτησία ιδιωτικού ναυπηγείου... Αλλωστε, τα ναυπηγεία είναι αυτά τα οποία αποτελούν και τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο της περιοχής και από αυτά, καταρχήν, θέλει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων να προφυλάξει τον ιστορικό τόπο, αφού, όπως ειπώθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, δε φτάνουν οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, αλλά καταφθάνουν αιτήσεις και για νέες! Γι' αυτό και η κήρυξη αδόμητης ζώνης θεωρήθηκε απαραίτητη, αν και ένα μεγάλο μέρος του αρχαιολογικού χώρου εξαιρέθηκε από αυτήν, αφού έχει ήδη δομηθεί. Να σημειωθεί πως η Κυνόσουρα είναι ήδη κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, κάτι που όμως δεν εμπόδισε την ασυδοσία του ιδιωτικού κεφαλαίου να «αλωνίζει».
Να σημειωθεί επίσης, πως στην περιοχή βρίσκεται και το τρόπαιο της ναυμαχίας, το οποίο ήταν μάλιστα και ορατό τον περασμένο αιώνα, ενώ σήμερα εικάζεται πως οι πλάκες του βρίσκονται στη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου